Jiří Obršlík | | Dorostenky | Žačky | Minižačky

Dlouhá zlatá nit

Dívčí házená v Ivančicích...

Je tomu právě 10 let. A tak se sluší trochu zavzpomínat. A vezměme to od začátku. Jak se to všechno odehrálo, jak daleko jsme cestou došli a naplnili svůj cíl.

  

Píše se 28. červenec 1959, Stará Turá - Slovensko. Ivančické mladší dorostenky se stávají poprvé v historii Mistryněmi Československé republiky.

Rok 1960. 19. srpna na házenkářském hřišti ve slovenském Martině tým starších dorostenek obhajuje titul Mistryň Československa. Ivančické hráčky přebírají pohár a zlaté medaile.

V roce 1975 stopa dívčí i ženské házené v Ivančicích zcela mizí a zůstávají jen slavné vzpomínky v myslích příznivců ivančické házené.

Uplynulo spoustu vody v ivančických řekách. V roce 2007 znovu vzniká tým ivančických házenkářek, začíná se od začátku. Minižačky, mladší žačky, pak starší žákyně a dnes už dorostenky. Staví se na pevném základě. Nové mladší kategorie jsou dostatečně početné a prvotní ročníky 1999, 2000 i 2001 si neohroženě razí cestu vpřed. V roce 2013 získávají první žákovský titul Mistryň České republiky v házenkářském desetiboji v Ivančicích. V roce 2015 opět titul Mistryň České republiky v soutěži označované jako Žákovská liga starších žaček. Tým se od začátku svého vzniku stále formuje, některé hráčky přicházejí, některé odcházejí. Cesta je neměnná a tou je výkonnostní házená. Krystalizuje se tým, který má navázat na úspěch zlatých dorostenek. V soutěžní sezóně 2015-2016 tento tým poprvé zasahuje do soutěže 1. ligy mladších dorostenek. Bez jediné porážky tým postupuje do finále, kde proti DHC Plzni, která má tým složený z o rok starších hráček, neuspěje a končí na nádherném stříbrném místě. Jako úřadující vícemistr v následující sezóně 2016-2017 má tento tým jediný cíl. Navázat na zlatou nit, která se před 57 lety přetrhla. Získat titul Mistryň České republiky v dorostenecké házené dívek. Tým podřizuje vše tomuto cíli a do té chvíle neporažen zajíždí v neděli 30. dubna do Zlína, kde je ve 12:30 odhodlán získat pro Ivančice titul Mistryň České republiky. S posledním hvizdem tohoto utkání vypuká ivančická bouře radosti a oslavy mohou v plném proudu začít. Plný autobus fanoušků, v duchu tradice, přijel nejen podpořit hráčky v posledním rozhodujícím kroku, ale i slavit zisk mistrovského titulu přímo do Zlína.    

Poslední datum v této stále rozečtené knize je neděle 7. květen 2017. V 15:20 končí i poslední zápas sezóny doma s týmem HC Háje Praha.  Ivančické dorostenky bez jediné porážky prošly celou 1. ligou v soutěžním ročníku 2016-2017.  Slavnostní nástup, vlajky, potom státní hymna a házenkářský potěr přináší medaile, kytky a pohár k ceremoniálu. Slavnostní dekorování Mistryň České republiky končí předáním poháru pro nejlepší Český tým mladších dorostenek naší země. Z rukou starosty města Ivančice Milana Bučka jej přebírá kapitánka ivančických dorostenek Petra Šiplová. Petardy, hudba a oslava v pořadí 3. titulu. 

Pro historii zaznamenanou v kronikách ivančické házené je nutno doplnit i jména těch, kteří se o úspěch přímo zasloužili.

MISTRYNĚ ČESKÉ REPUBLIKY V HÁZENÉ MLADŠÍCH DOROSTENEK V SOUTĚŽNÍM ROČNÍKU 2016-2017 JSOU HÁZENKÁŘKY HK IVANČICE. Kapitánka týmu PETRA ŠIPLOVÁ, druhá kapitánka BARBORA OLŠOVÁ, SIMONA FRAŇKOVÁ, BÁRA KREJČÍKOVÁ, KATEŘINA HALADOVÁ, KAROLÍNA DUŽÍKOVÁ, EVA STRAKATÁ, MARTINA RECHOVÁ, MARIKA KOCÁBOVÁ. BARBORA MACHALOVÁ, BARBORA VAVROUŠKOVÁ, TEREZA BUČKOVÁ, KLÁRA KOVÁŘOVÁ, LUCIE KREJČÍKOVÁ, MICHAELA BENDOVÁ, VERONIKA VELEBOVÁ, KRISTÝNA CAHOVÁ, DENISA ONDRÁČKOVÁ, trenéři MAREK KREJČÍK a PAVEL VAVROUŠEK.

 

Po 10-ti letech jsme naplnili cíl a cestou jsme došli až na samotný vrchol. Cestou plnou úsilí a práce. Cestou kde na občasných zastaveních byly chvíle zklamání i radosti. Jdeme dál. Minižačky naplnily náborové stavy a zůstává pro ně házená hrou. Početně silné mladší žačky v letošní sezóně chtějí opět do finále MČR. Dorostenky jistě nechtějí ani letos zůstat bez medaile, a navíc musí vypomoci ženám k udržení 1. ligy. Přičteme-li k tomu povinnosti ivančických reprezentantek k Národnímu týmu ČR W-18, tak je roční plán až přeplněn.

Do dalších minimálně 10 let popřejme ivančickým házenkářkám hodně spoluhráček, radost ze sportu a taky nějaký ten úspěch.  

HK IVANČICE   


FOTKY



Nábor

Hledáme děvčata a chlapce

ročníky 2011 a mladší

Přijďte mezi nás!!!


Aktuální články

Vangl Cup – ŽELVA 2024 je minulostí

Mladší žákyně ...

Vangl Cup starších žákyní přinesl bronzovou radost domácích

Starší žákyně ...

Vangl Cup - ŽELVA 2024

Mladší žákyně ...